måndag 28 november 2011

Ta tempen på fisken

Dom flesta av oss fiskare ser fångsten som en härlig råvara i köket, och den man vill göra så god som möjligt. Att tillaga fisk i ugnen på låg värme mellan 100-125 grader ger fisken en jämnare genomstekning och en saftigare fisk. Dom flesta ugnar har en in bygd termometer i ugnen, om det saknas använd en stektermometer
Kärntemperatur för filé av olika fiskarter *
Vitfiskar (t ex torsk)  Hälleflundra Plattfisk     Marulk       Lax
       48-50° C             C:a 52° C    50-52° C   47-58° C    C:a 48° C

                                                                    

                                                       
                                 
                                      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var rädd om fångsten

Möjligheterna att ta hand om en fisk på bästa sätt i en båt är begränsade men en del enkla åtgärder förhindrar att köttet förstörs i förtid. Fisken ska först och främst blodas ur. Fisken får inte ligga i solen, eller ännu värre i en plastsäck i solen. Låt inte fisken ligga i en blodpöl. Håll rent där fisken förvaras. Rensning och urtagning av fisken bör göras först när man har en möjlighet att förvara den rensade fisken hygieniskt. öppna köttytor är angreppspunkter för bakterier som förstör fisken snabbt. Har man möjlighet att ordna kyla ombord så är det idealiskt.