lördag 23 november 2013

Gravad Röding (Lax)

Visst är det kul att komma hem med fisk. Vanligtvis åker den ner i stekpannan eller in i ugnen.
Varför inte prova att grava den helt suveränt gott med dillstuvad potatis och gravlaxsås (Hovmästarsås)
Gravning recept:
Börja mad att krossa vitpepparkorn ganska rikligt strö över fisken.
Blanda 5 cl socker med 5 cl strösalt strö över fisken så att den täcks.
Lägg rikligt med dill över ena sidan lägg den andra sidan om lott med köttsidan mot buksidan.
Lägg i botten på fatet rejält med dill placera fisken över dillen.
Fisken skall gravas i 3 dagar glöm inte att vända fisken varje dag för en jämn gravning.
Efter gravningen ta en tång och ryck ut stickelbenen från fisken, lättare när fisken är klar.
Skär i tunna skivor.
Stuvad potatis:
Koka potatis med skal låt den kallna, skala den skär ner i mindre bitar.
Smält ner en stor klick med smör blanda den med 3 matskedar mjöl tillsätt sen en blandning av 2.5 dl grädde med lika mycket mjölk  låt sjuda i 3 min salta efter smak, hacka rikligt med dill lägg i såsen.
tillsätt potatisen låt gå på låg värme så den inte bränner
Gravlaxsås:
4 matskedar vanlig senap 1,5 matsked vinäger en äggula 4 matskedar socker.
Blanda samman alla ingredienserna vispa ner majsolja i en fin stråle tills såsen börjar tjockna avluta med rejält med hacka dill, vinner att få stå en dag.
Ät och njut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var rädd om fångsten

Möjligheterna att ta hand om en fisk på bästa sätt i en båt är begränsade men en del enkla åtgärder förhindrar att köttet förstörs i förtid. Fisken ska först och främst blodas ur. Fisken får inte ligga i solen, eller ännu värre i en plastsäck i solen. Låt inte fisken ligga i en blodpöl. Håll rent där fisken förvaras. Rensning och urtagning av fisken bör göras först när man har en möjlighet att förvara den rensade fisken hygieniskt. öppna köttytor är angreppspunkter för bakterier som förstör fisken snabbt. Har man möjlighet att ordna kyla ombord så är det idealiskt.